European Mountain Security

På vej mod den højeste europæiske skiinstruktøruddannelse – EU professional – og retten til at undervise som selvstændig skiinstruktør, skal man have det nationalt højeste skilærerniveau, Eurotest i storslalom og European Mountain Security.

Vores sekretariatsleder og uddanner Anders Olesen har været med det engelske skiinstruktørforbund BASI på European Mountain Security i Courchevel og fortæller her om kurset og udstyr.

I grove træk går kurset ud på, at man skal uddannes og trænes i at føre og undervise en gruppe i alle former for offpiste, dog med undtagelse af gletsjer eller ruter hvor man ”planlægger” at bruge reb. Kurset giver kompetencer til at tage gæster med væk fra det afmærkede skiområde og eksempelvis planlægge og afvikle randonnée-ture mm.

Kurset er bygget op så der først afholdes et træningskursus, hvor alle elementer trænes og øves, efterfølgende skal kursusdeltageren selv planlægge og afvikle 6 skitoure på minimum 1000 højdemeter pr tur. Når dette er godkendt, aflægges der en 3 dages eksamen, hvor man bl.a. skal lede en skitour.

Anders fortæller: 

Jeg deltog i kurset i januar 2013. Første dag på kurset bestod i en kort intro til ugen, en del skiløb i offpisten og en masse træning med bl.a. lavinebipper og redningsaktioner. Her eksamineres man senere hen i at finde to begravede lavineofre på 8 min., hvilket bestemt ikke er umuligt men kræver en del træning, og samtidig stor fortrolighed med lavinebipper, skovl og sonde.

Skovl, sonde og bipper er et minimum i offpisten. Det er et sted jeg aldrig ville spare, da det netop er dette udstyr der redder liv.

Udstyr der kan anbefales er: 

Mammot Barryvox Puls bipperen, det er yderst nem og betjene og bl.a. kan slå signaler fra en enkelt bipper, hvis man leder efter flere personer.

BCA Carbon Sonden er super stabil og stiv, samtidig med den nærmest ikke vejer og fylder noget.


 

G3 SpadeTECH skovl der er super handy og meget nemt passer ned i rygsækken. Holdbarhedsmæssigt er den helt i top, selve bladet er i massivt metal. Det samme for teleskopskaftet og alligevel med en vægt på omkring 500 g.

Dette kombineret med en ABS-lavine airbag, gør at man kan rede sine følgesvende og også sig selv. Husk dog at offpisten bliver ikke mindre farlig af at man har det rigtige udstyr.

De efterfølgende dage blev brugt med skind under skiene, randonnée og nogle fantastisk nedfarter som belønning. Her var fokus navigation, guidning og vurdering af risici. Bl.a. kan turen til Roc du Moner anbefales. En smuk langstrakt dal med en stejl opstigning og så et langt offpist-run som afslutning. 

Randonnéeudstyr fås i mange afskygninger. Alt efter hårdheden og længden af turene, kan man vælge mere eller mindre normale freerideski og bindinger med gå-funktion. Skal man på lange ture og evt. i flere dage, så bør man helt sikkert gå efter det ”rene” randonnée-setup.

 

Udstyret på denne tur var:

Völkl Kendo (89 mm under fødderne), relativ stiv og med tip rocker kombineret med skind. Perfekt til turen ned, og rigtig fin til endagsture rent vægtmæssigt.

Marker Baron er en freeride-binding men med gå-funktion. Dvs. at hælen kan løftes når man går op, og bindingen ellers fungerer som en normal skibinding.

Randonnee-støvler ala Dalbello SHERPA. Skal du på lange ture er det et must med gåfunktion i støvlerne, hvor du frit kan bevæge dine ankler. I denne støvle kan man nemt skifte mellem normal skistøvle og så gåfunktionen, så de 100 % tilpasses opstigningen eller nedfarten.

Randonnée-stave der kan indstilles i højden via en teleskop-funktion, og med ekstra greb under selv håndtaget. Her vil man kunne holde dalstaven højt og bjergstaven lavt på vejen op.

Rebarbejde og snow anchor er helt basis sikring og redninger på bjerget. Her bruges skiene kombineret med en slynge som sikringen, og via et randonnée-reb og et par knob; italienske knob og overhand knob. Som sådan er det ikke tiltænkt at man skal rappelle ned, men man skal være i stand til at få folk ned over stejle og stenede passager hvor det ikke er muligt at komme ned med ski.

På randonnéeture skal rygsækken indeholde:

Beal randonnéereb 30 m

Karabinhager

Slynge fra Beal (minimum 180 cm) 

Købes på www.friluftsland.dk

 

Navigationen er et must i bjergene, og det var utroligt lærerigt at bevæge sig i og omkring et skiområde med kort, kompas og højdemåler ved hånden.

Suunto Ambit - toppen inden for GPS-ure. 

Kompas, Kort & kortholder

Kortet købes normalt i skiområdet i den lokale boghandel.

 

Her blev vi parvist sendt ud på bjerget med nogle punkter på kortet, som vi skulle navigere hen til. Nøjagtigheden skulle være 10x10 m.

 

De franske kort er 1:25000 og har ruterne og GPS koordinator tegnet.  Her er Suunto Ambit helt uundværligt, da ”højdemålerne”, hældningsmåler osv. gør det muligt at bevæge sig i selv de værste forhold på bjerget. 

  

Af ekstra ting man skal have på sig hvis uheldet er ude:

Shelter her fra Integral Designs

Reparationsudstyr til bindinger og skind

Købes på www.friluftsland.dk

Førstehjælp

Købes på dendanskeskiskole.dk

Pandelygte med kraftigt lys. Her er LED LENSER 14 pandelampen med 210 lumen og en rækkevidde på over 200 meter et meget prisvenligt bud på den perfekt lygte til bjerget. 

Mere info hos: http://www.scanlico.dk/products/led-lenser-212020/

 

Kurset var en kæmpe succes og meget lærerigt. Noget der virkeligt har giver blod på tanden til at komme ud i de rigtige bjerge. En helt ny verden inden for skiløb med store naturoplevelser og adgang til masser af ukørt powder.

 

En opfordring til alle med en PSI er at komme i gang med både European Mountain Security og Eurotesten.

Mere info om kurset hos BASI

http://www.basi.org.uk/content/alpine-level-4-ems-training-course.aspx

Vi arbejder på en artikel om Eurotesten.

 

Vh

Anders

 

Den Danske Skiskoles Nyhedsbrev
Jeg vil gerne modtage Den Danske Skiskoles digitale nyhedsbrev med nyheder, tilbud, rabatter, gode tips og tilfredshedsanalyser fra Den Danske Skiskole og deres sponsorer. Min mailadresse gemmes og bruges udelukkende til disse formål.